Wat is homeopathie?

Homeopathie is een alternatieve holistische (mens centraal) geneeswijze.

Volgens de homeopathie zijn symptomen geen uiting van de ziekte zelf, maar van de strijd die het lichaam tegen de ziekte voert. Homeopaten gaan ervan uit dat men het natuurlijke verdedigingsmechanisme kan versterken door het lichaam een stof toe te dienen die dezelfde symptomen geeft als de ziekte. Men noemt dit het gelijksoortigheidsprincipe.

Een ander principe van de homeopathie is dat men de kracht van een geneesmiddel behoudt en zelfs versterkt door het product te verdunnen en te schudden. Sterke verdunning doet de schadelijke neveneffecten verdwijnen en voorkomt gewenning. Een homeopathisch geneesmiddel kan evenwel de symptomen tijdelijk versterken.

Behandelingen

Homeopathie is een oplossing die we kunnen overwegen in de premenopauze. Ook als de menopauze begonnen is, kan homeopathie een oplossing bieden, zeker voor patiëntes die geen hormonale behandeling kunnen of willen nemen.

Een gynaecoloog, huisarts, homeopaat of vroedvrouw kan homeopathische geneesmiddelen voorschrijven.

Of u ze nu alleen neemt, of in combinatie met andere geneesmiddelen, met homeopathische middelen kunt u de symptomen van de menopauze behandelen: slaapproblemen, geïrriteerdheid, vermoeidheid, problemen met de cyclus, opvliegers, enz.

Gezwollen tandvlees, pijn, lichte diarree, geïrriteerde billetjes, verstoorde slaap… Hoe kunt u de uiteenlopende en soms vage symptomen van uw baby verlichten?

Met homeopathie kunt u deze symptomen globaal aanpakken…

Maak u de goede reflexen eigen om winterpathologieën te voorkomen en te verzorgen.

Om de symptomen doeltreffend te bestrijden is snel reageren de boodschap.

Praat met uw apotheker of dokter, zij kunnen u homeopathische geneesmiddelen adviseren of voorschrijven die perfect afgestemd zijn op uw symptomen.

Tip1: Vermijd de allergenen

Beperk het contact met de plant(en) waar u allergisch aan bent. Vermijd wandelingen in velden en bossen, vooral op dagen met veel wind.

In het pollenseizoen worden uitstapjes in de namiddag het best vermeden. De pollenconcentratie in de lucht is dan namelijk op z’n hoogst.

Wanneer u in de auto zit houdt u best de ramen gesloten. Laat ook tijdig de pollenfilter van uw auto nakijken en vervangen indien nodig.

Tip2: Zorg voor gezonde lucht

Verlucht ‘s morgens gedurende minstens een uur uw huis. Houd daarna de ramen en deuren gesloten voor de rest van de dag.

U kunt 2 keer per dag uw neus spoelen met fysiologisch serum.

Vermijd vervuilde lucht en rokerige ruimtes.

Tip3: Verzorg u vanaf de eerste symptomen

Verzorg u vanaf het moment dat u de eerste hinder ondervindt, en voor dat de allergische rhinitis de kans krijgt om te verergeren. Homeopathische geneesmiddelen zullen, bij een acute aanval, de reactie van het lichaam op de pollen verminderen, waardoor de symptomen minder erg zullen doorkomen.

Tip4: Vermijd het hervallen

Uw arts kan een dieptebehandeling op basis van homeopathische geneesmiddelen overwegen. Deze behandeling laat toe om, met verloop van tijd, uw gevoeligheid voor bepaalde pollensoorten te doen afnemen, en zelfs te doen verdwijnen.

Geef de voorkeur aan behandelingen die geen afhankelijkheid creëren of die geen negatieve invloed hebben op uw waakzaamheid.

Homeopathische geneesmiddelen bieden ondersteuning aan het organisme bij stress. Ze dragen ook bij aan het herstellen van het mentale evenwicht en het bedwingen van de reacties op stress.

Grijp in van zodra u de eerste symptomen opmerkt:

 • Praat erover met uw arts of apotheker, zij kunnen u aangepaste homeopathische geneesmiddelen aanraden en voorschrijven.
 • Controleer, bij een stressaanval, uw ademhaling door langzaam en diep via de neus in en uit te ademen. Doe dit een tiental keer.
 • Kies voor een evenwichtige voeding, rijk aan magnesium (granen, eieren, chocolade, groenten, vis, gedroogd fruit, …) en vitamines B (granen, peulvruchten, volkorenbrood, gevogelte,...).
 • Vermijd stimulerende stoffen (tabak, alcohol, koffie, ...)
 • Beoefen een ontspannende fysische activiteit zoals fietsen, yoga of wandelen.
 • Zorg voor een regelmatig slaappatroon.
 • Zorg voor afleiding (bijvoorbeeld sporten) om uw dagelijkse stress weg te nemen.
 • Las pauzes in om u te kunnen ontspannen.

Zorg voor goede levensomstandigheden – Controleer uw ademhaling – Ontspan – Maak haalbare keuzes

Homeopathische geneesmiddelen kunnen ingenomen worden bij krampen, spierpijn en spiervermoeidheid. En dit niet alleen bij het sporten, maar ook bij andere vormen van fysische inspanningen. Ze zijn eenvoudig in het gebruik, ongeacht de activiteit, en kunnen makkelijk worden meegenomen. Bovendien heeft u geen water nodig voor de inname van deze geneesmiddelen.

Sporten, vooral wanneer occasioneel beoefend zoals tijdens een vakantie, kan spiervermoeidheid, krampen en spierpijn veroorzaken. Wanneer u zich niet voorbereidt, is de kans nog groter dat u hiermee geconfronteerd wordt.

Warm de spieren daarom goed op, stretch voor en vooral na de inspanning. In combinatie met homeopathische geneesmiddelen kunt u topprestaties neerzetten!

De verplaatsing!

Als u, net zoals vele anderen, last heeft van reisziekte kan deze verplaatsing zwaar doorwegen. Homeopathische geneesmiddelen bieden de oplossing. Ze werken snel en doeltreffend, en bovendien zijn ze niet slaapverwekkend!

De zon, altijd weer een beproeving voor uw huid

Lichte brandwonden ten gevolge van een te lange of een te intense blootstelling aan de zon, schaafwonden door te spelen in het zand of het water… Een homeopathisch geneesmiddel verzacht de pijn en versnelt de genezing. In de vorm van een zalf is het handig en eenvoudig in het gebruik, én bovendien geschikt voor de ganse familie.

Zon, zandkorrels en zeewater

... kunnen aanleiding geven tot oogirritaties. Deze uiten zich in de vorm van jeuk, prikken en soms pijn. Een homeopathische oogdruppel verlicht in een “ogen”blik.

Indien verpakt als steriele unidosis, een unieke galenische vorm, zijn er geen bewaarmiddelen nodig. Het risico op bijwerkingen is zodoende onbestaand.

Vakantie is meestal hét moment om weer te gaan sporten Voetballen, zwemmen, beach volley… maar ook blessures. Homeopathische geneesmiddelen zijn doeltreffend bij blauwe plekken, kneuzingen en spiervermoeidheid. Ze verlichten snel de pijn en versnellen de genezing van blauwe plekken. De gelvorm zorgt voor een doeltreffende en snelle opname door de huid. Bovendien is een gel uitermate makkelijk aan te brengen.

Gesuikerde tussendoortjes (fruit, taart, ijsjes…)

Gesuikerd voedsel trekt allerlei soorten insecten aan! Een lokaal aan te brengen homeopathisch geneesmiddel zorgt voor een verkoelend en verzachtend effect bij allerlei soorten insectenbeten.

De kwaaltjes van alledag

Schaafwonden, lichte brandwonden, wrijvingen... De huid wordt soms ruw behandeld. Zalven verzachten de geblesseerde huid en ondersteunen het genezingsproces.

Wanneer de huid lichtjes gekwetst is kunt u een frisse en verzachtende gel met licht masserende bewegingen aanbrengen.

Om blauwe plekken te vermijden na een val, slag of stoot kunt u een product op basis van Arnica gebruiken, in de vorm van granulen, een gel of een zalf. U zult merken dat er bijna onmiddellijk verlichting optreedt!

Een gezonde huid

 • Een gevarieerde voeding zorgt voor alle nodige elementen die de huid nodig heeft om al haar functies te kunnen uitoefenen
 • Drink voldoende water (minimum 1 liter per dag)
 • Vermijd roken
 • Geef de voorkeur aan milde reinigingsproducten. Bij een gevoelige huid worden schuimbaden best vermeden.
 • Gebruik hydraterende huidcrèmes
 • Bescherm de huid tegen UV-stralen. Kies voor aangepaste kledij en een zonnecrème met een beschermingsfactor die geschikt is voor uw huidtype (vraag raad aan uw arts of apotheker)
Voor de natuurlijke werking van het lichaam te behouden schenkt homeopathie juist die nodige impuls om zich te verdedigen en eerbiedigt zodoende het evenwicht. Homeopathie heeft zijn plaats bij de behandeling van griepachtige symptomen. Hoe vroeger de behandeling gestart wordt, hoe sneller het herstel.

Natuurlijk, vrij van nevenwerkingen of bijwerkingen, zijn de homeopathische geneesmiddelen geschikt voor heel het gezin; volwassenen zowel als kinderen, die kans maken deze virale aandoening op te lopen. De homeopathische geneesmiddelen zijn geschikt om griepachtige aandoeningen bij zwangere vrouwen te behandelen, tenzij andersluidend medisch advies en in afwezigheid van bijzondere vermeldingen op de bijsluiter.

Praktisch

Het merendeel van de homeopathische geneesmiddelen kunnen genieten van een gedeeltelijke terugbetaling door het ziekenfonds.
Homeopathie wordt door Apotheek Sempels verdeeld met kennis van zaken. Hierdoor kan je rekenen op de hoogste kwaliteitsgarantie.
Het merk Boiron maakt homeopathie op maat voor onze apotheek.
Unda is een ander kwaliteitsmerk dat we u kunnen aanbevelen en verkrijgbaar is in onze apotheek.

Wat zijn Bach Bloesems?

De welbekende Bach Bloesem Original Essenties (Bach Bloesems) zijn vloeibare extracten van planten en bieden de broodnodige ontspanning en rust in het leven.

Stress, angsten, depressiviteit, onrustig, ongelukkig, slaapproblemen, nervositeit: iedereen komt deze problemen tegen. Bach Bloesem Original Essenties ondersteunen op een behoedzame en gezonde manier het herstel van het emotionele evenwicht. Bach Bloesem Original Essenties zijn een waardevolle hulp om beter met stress en belastende situaties in het dagelijks leven om te gaan.

Bloesems van wilde planten

Dr. Edward Bach (1886-1936) was een echte visionair in zijn vakgebied. Van opleiding was hij geneesheer, bacterioloog en homeopaat. Dr. Bach was ervan overtuigd dat de oorzaak van een groot aantal ziektes ligt in een gestoord psychisch evenwicht en dat bepaalde planten de kracht hebben om juist dit evenwicht te beïnvloeden.
Uit de bloesems van wilde planten ontwikkelde hij 38 Original Mono-essenties en één melange die de naam N°39 draagt en bedoeld is voor in crisis/eerste hulp (bij noodgevallen) situaties. Dat was het begin van de Bach Bloesem Original therapie. Voor iedere zielstoestand is er een Bach Bloesem Original essentie die harmoniserend werkt en het evenwicht weer herstelt. Het doel van deze Original Essenties is het ondersteunen van jouw geestelijk welzijn.

Bach Bloesem Original Essenties

Dr. Bach verdeelde de 38 Mono-Essenties in 7 emotie-groepen: angst, onzekerheid, gebrek aan interesse, eenzaamheid, overgevoeligheid, wanhoop en overbezorgdheid. Tevens kende hij een positieve en negatieve gemoedstoestand toe aan elke Mono-Essentie.

Dr. Bach onderscheidt gemoedstoestanden als: gestrest, rusteloos, ongeconcentreerd, angstig, gevoelig, pessimistisch, onzeker, ontevreden, wilszwak, futloos, depressief, somber.

Heb je stress op het werk? Komt er een belangrijke meeting aan? Je examens staan voor de deur? Je bent wat neerslachtig of depressief?

Bach Bloesem Original hebben een directe invloed op je gemoedstoestand. Ze ondersteunen de individuele persoon als geheel en niet enkel de ziekte of symptomen van een ziekte. Een negatieve houding wordt omgezet in een positieve houding. Zo wordt het eigen vermogen tot zelfgenezing gestimuleerd.

De Bach Bloesem Original hebben geen nevenwerkingen en zijn niet verslavend. Ze zijn eenvoudig en handig in gebruik en kunnen door iedereen in het gezin alsook door dieren gebruikt worden.
Heel specifiek, als eerste hulp bij noodgevallen, ontwikkelde Dr. Edward Bach (1886-1936) één Melange, de N°39 voor noodgevallen.

Deze originele melange, Noodgevallen, is bedoeld voor rust en ontspanning bij crisismomenten veroorzaakt door een emotionele gebeurtenis met impact die u uit uw lood heeft geslagen. Denk maar aan examenstress, een hevige discussie, stress bij een verkeersongeval, stress door een file, stress bij een belangrijke gebeurtenis zoals het geven van een speech, een dramatisch familiale gebeurtenis. N°39 Noodgevallen is dan ook bedoeld voor iedereen en voor alledaags gebruik.

Er zijn 8 specifieke Bach Bloesem Melanges voor dagelijkse uitdagingen:

 • Bach Bloesem N°41 Concentratie Bio
 • Bach Bloesem N°42 Zelfvertrouwen Bio
 • Bach Bloesem N°43 Motivatie Bio
 • Bach Bloesem N°44 Libido Bio
 • Bach Bloesem N°45 Slankheid Bio
 • Bach Bloesem N°46 Woede Bio
 • Bach Bloesem N°47 Slaap Bio
 • Bach Bloesem N°48 Stop-Tabak Bio

Word je wel eens geplaagd door een gebrek aan zelfvertrouwen, angst, nervositeit, uitputting of een slecht humeur? Zoek je iets dat eenvoudig in gebruik is? Dan zijn de Bach Bloesem Original Pastilles echts iets voor jou! Ze zijn jouw snelle hulp voor onderweg, in de auto, op het vliegtuig, op je werk en ook voor thuis.

1 Pastille = 2 Druppels
Er zijn maar liefst 4 pastilles met elk een specifieke melange van de Bach Bloesem Original volgens Dr. Bach. Ze hebben een positieve invloed op je emotionele intelligentie en zijn een waardevol hulpmiddel. Zo helpen ze je op een milde en gezonde wijze je emotionele evenwicht te herstellen. De Bach Bloesem Original Pastilles volgens Dr. Bach hebben geen nevenwerkingen en zijn niet verslavend. Ze zijn eenvoudig en handig in gebruik en kunnen door iedereen in het gezin gebruikt worden.

Er zijn 4 specifieke melanges

 • Bach Bloesem N°39 Noodgevallen Bio – Rust en ontspanning
 • Bach Bloesem N°40 Energie – Kracht en sterkte
 • Bach Bloesem N°41 Concentratie
 • Bach Bloesem N°42 Zelfvertrouwen

Laat je zoontje of dochtertje wel eens een traantje? Zijn ze wel eens zenuwachtig als ze voor de eerste keer naar een verjaardagsfeestje mogen? Kriebelt het in hun buikje als Sinterklaas komt? Herkenbaar hè? Speciaal voor onze oogappels is er Troostertjes – Bach Bloesem Pastilles speciaal voor kinderen – die je kinderen helpt bij hun kleine onzekerheden en verdriet in het dagelijkse leven.

 • Originele Dr. Bach Formules
 • Alcoholvrij – Glutenvrij – Vetvrij
 • 0% suiker – 0% aspartaam
 • Geschikt voor diabetici
 • Speciaal voor Kinderen

Word je wel eens geplaagd door een gebrek aan zelfvertrouwen, angst, nervositeit, uitputting of een slecht humeur? Zoek je iets dat eenvoudig in gebruik is en hou je van kauwgom? Dan is de Bach Bloesem Kauwgom echt iets voor jou! Het is jouw snelle hulp voor onderweg, in de auto, op het vliegtuig, op je werk en ook voor thuis.

1 Kauwgom = 2 Druppels

Er zijn maar liefst 4 soorten kauwgom met elk een specifieke melange van de Original Bach Bloesems volgens Dr. Bach. Ze hebben een positieve invloed op je emotionele intelligentie en zijn een waardevol hulpmiddel. Zo helpen ze je op een milde en gezonde wijze je emotionele evenwicht te herstellen.

De Bach Bloesem Original Kauwgom heeft geen nevenwerkingen en is niet verslavend. Het is eenvoudig en handig in gebruik en kan door iedereen in het gezin worden gebruikt.

Er zijn 4 specifieke melanges:

 • Bach Bloesem N°39 Noodgevallen – Rust en ontspanning
 • Bach Bloesem N°40 Energie – Kracht en sterkte
 • Bach Bloesem N°41 Concentratie
 • Bach Bloesem N°42 Zelfvertrouwen
TOP