"Onze gezondheid begint niet met een pil maar met een goed advies over je levensstijl."

Dagelijkse Levensstijl

‘Gezond ouder worden’ begint bij je dagelijkse levensstijl. Dit is een werkwoord of liever actieve opdracht. De levensstijl is van groot belang hierin. Dit gaat van voeding en je levenshouding tot slaaphygiëne.

Het is je "dagelijks leven" dat bepaalt hoe je lichaam gevoed wordt, onder stress staat en kan recupereren. Het is logisch dat bij de "perfecte staat" alles in balans is. Die balans is aanwezig wanneer er geen stress, een perfecte voeding en recuperatie is.

Spijtig genoeg is dit allesbehalve een evidentie daar onze samenleving en zijn druk op ons welzijn daar soms haaks op staan. Gelukkig zijn we als mens flexibel en kunnen we veel aan en verwerken. Op een geven moment echter is onze rek van het lichaam op.

Betere voedingssupplementen

De eerste klachten (alarmsignalen) komen op. Dit is het moment dat we moeten bijsturen, liefst door onze levenshouding aan te passen. Daar dit niet altijd mogelijk is, is het gebruik aangewezen van de betere voedingssupplementen of nutriceutials.

Deze balanceren tussen voeding en medicatie als statuut maar met zulk hoge dosering aan actieve ingrediënten dat ze effectief als medicament werken. Enkel zijn ze niet officieel geregistreerd als medicament. Deze kunnen een therapeutisch effect uitoefenen om je balans in evenwicht te krijgen.

Dit vind ik zelf een beetje het onontgonnen terrein door de klassieke geneeskunde. Op dit gebied kunnen we hierin als apotheker of gezondheidsmedewerker van de 1ste lijn een unieke rol spelen. Dit vereist wel dat we ons daarin laten bijscholen, dat we een goede selectie maken van bedrijven met hun producten.

Meer balans en energie

Een aantal factoren brengen ons als mens meer in balans en geven ons terug energie:

  • We kunnen stress reduceren door antioxidanten te geven door je lichaam terug te voeden en aan te vullen met de broodnodige elementen (nutriënten of darmflora bacteriën).
  • De oorzaak van stress proberen we te benoemen door met mensen te praten en ze natuurlijke kalmeringsmiddelen te geven.
  • De hormonale status van een gestresseerd lichaam aanpakken (bijnierschors laten recupereren).
  • De afweer en conditie van een lichaam optimaliseren of verbeteren bij sluimerende infecties (lage graad infecties).
  • Het sneller laten ontgiften van ons lichaam...

Anti-veroudering

De elementen of nutriceutials die ons genezen, hebben in mijn ogen nog een breder toepassingsgebied. In lagere doseringen zijn ze het ideale anti-verouderingsproduct.

Het is zo dat men bij epidemiologische studies ziet dat Aziaten soepeler zijn en minder kampen met de klassieke westerse aandoeningen op ons bewegingsapparaat.

Dit is simpel uit te leggen aan de hand van onze verarmde landbouwgronden. Door de intensieve landbouwcultivatie van onze gronden zitten er te weinig essentiële voedingsstoffen (zoals Silicium en vele andere vitaminen) in onze voeding. “Men kan verhongeren met een bord vol eten.”, is een terechte uitspraak van vele voedingsdeskundigen.

Silicium is een zeer onderkend mineraal. Men mag gerust zeggen het moeder der mineralen. Het mag dagelijks ingenomen worden en heeft een regulerende functie voor andere mineralen zoals calcium. Cruciaal, net zoals bij andere vitaminen vind ik dat een goed opneembaar Silicium primordiaal is.

Goedkope maar ook dure alternatieven zijn in tal van reformwinkels en supermarkten te krijgen. Essentieel is de kennis over de echte inhoud van het product. Dit is HET TERREIN van een goede apotheker of ander gezondheidsmedeweker.

Het vereist kennis en bijscholing die omgezet wordt in raad aan onze patiënt. Bij ons komt kwaliteit en kennis op de eerste plaats. We geloven steevast dat een goed resultaat voor het lichaam aan een correcte prijs beter beloond wordt dan een korte visie van enkel verkoop en korting.
Dit is volgens mij ook het grote bedrog voor ieder van ons. We zien in de supermarkt misschien teveel naar de prijzen en aantrekkelijke verpakkingen. Stel dat een apotheker ons superieure voeding zou verkopen, dan zullen véél minder corrigerende middelen moeten verkocht worden.

Het grote probleem is dat de voedingsindustrie denkt aan winst en niet zozeer aan kwaliteit. Echte voeding kost geld.
Wij willen elke dag elk soort lekker eten op ons bord. Daar zit een contradictie in. Vers eten bederft. Laat uw pitabroodje een week in de kast liggen ... op de meeste staat er geen haar op. Stelt u zich de vraag of dit wel kan? Dan praten we over bewaarmiddelen. Dit is geen voeding! Chemie in onze voeding is toxisch of giftig.

Hoe komt dat er zoveel CVS of fibromyalgie is? De mensen die deze ziekten hebben, zijn volgens onderzoekers véélal geïntoxiceerd door allerhande chemicaliën. Deze breken onze darmflora (filter) af en hebben zo vrije passage in ons lichaam. Ze hopen zich vooral op in onze vetweefsels.

Onze darmflora is de filter van ons lichaam en een belangrijke regulator van ons immuunsysteem. Chronische ontregeling van onze darmflora geeft aanleiding tot allergieën, auto-immuunziektes zoals diabetes, obesitas, fibromyalgie en cvs.
TOP